Gyengén szerepeltek a tanárok a véglegesítő vizsgán

A tanári véglegesítő vizsgán a jelentkezők 76,06%-a ért el átmenő jegyet az óvások elbírálása után. A helyzet Szatmár megyében is siralmas: míg tavaly 52,95 százalékos volt a sikerességi arány, idén ez a szám mindössze 33,3 százalék. A vizsgázó Szatmár megyei pedagógusoknak mindössze mintegy 35,7 százaléka érte el 7-es érdemjegyet.

Az óvások elbírálása után 76,06 százalékos az átmenési arány a tanárok idei véglegesítő vizsgáján. Az óvások előtti eredményhez képest (72,90 százalék) ez 3,16 százalékpontos növekedést jelent – közölte a tanügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az 1508 óvás elbírálását követően a sikeresen vizsgázó tanárok száma 6032-re emelkedett, azaz ennyien kaptak legalább 8-ast. Az óvások előtt ez a szám 5782 volt.

Ahhoz, hogy a jelölt vizsgáját sikeresnek nyilvánítsák, legalább 8-as átlagot kell elérnie, amelyet az összes vizsgán – beleértve az írásbeli vizsgát is – elért pontszámok súlyozott átlagaként számítanak ki. Az írásbeli vizsgán szerzett jegy a végső jegy 70 százalékát teszi ki.

Az írásbeli véglegesítő vizsgán idén 8300-an vettek részt, 366-an visszaléptek. Egy vizsgázót kizártak csalás miatt, két jelentkezőnek pedig semmissé nyilvánították a dolgozatát.

A véglegesítő vizsga jogosít fel a tanári szakma gyakorlására a közoktatásban.
AGERPRES