Három féle vakcinával is oltanak Szatmár megyében

A Szatmár Megyei Prefektúrán szervezett Prefektusi Kollégiumon az elmúlt év eredményeinek értékelése mellett, a két héttel ezelőtt, fizikai jelenléttel megkezdődött tanév alakulásáról is egyeztettek, illetve a Szatmár megyében működő vakcinaközpontokban alkalmazott oltóanyagokról is tárgyaltak a résztvevők.

A Prefektusi Kollégium által szervezett gyűlésen többek között a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáról, illetve a járványgörbe alakulásáról is egyeztettek a résztvevők.

A Radu Bud által irányított gyűlés keretében, a Szatmár Megyei Prefektúra tavalyi munkáját is kiértékelték.

„Nehéz év volt a 2020-as mindannyiunk számára, de úgy vélem elég jól vettük az akadályokat”- hangsúlyozta ki Bud.

A tavalyi év legnagyobb kihívása kétségkívül a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó erőfeszítés volt, emelte ki a prefektus.

A Prefektusi Kollégiumon résztvevők kiértékelték az elmúlt hét fertőzöttségi adatait, a fizikai jelenléttel történő oktatás folytatásának vonatkozásában.

Anișoara Boitor, megyei főtanfelügyelő arról tájékoztatta a Prefektusi Kollégium résztvevőit, hogy megyei szinten 104 tanintézményben zajlik zöld forgatókönyv szerint az oktatás. Szatmár megye 152 oktatási intézményében sárga, míg 12-ben piros forgatókönyv szerint fejtik ki tevékenységüket a pedagógusok.

Az emelkedő fertőzöttségi ráta okán, a Nagykárolyban kezdetben alkalmazott zöld forgatókönyvet a sárga forgatókönyv váltotta fel. Így hétfőtől Nagykárolyban csak az óvodások, az elemi osztályos tanulók és a végzősök térhettek vissza az osztálytermekbe. A pénteki adatokhoz képest tovább romlott a helyzet – a hétfőn közzétett adatok szerint Nagykároly fertőzöttségi rátája 1,453-ra emelkedett -, vélhetően ez az érték jövő hétre sem sokat javul majd.

Az elmúlt héten megyei szinten 13 pedagógusnak és 8 diáknak volt pozitív a koronavírus tesztje.

A Prefektusi Kollégiumon elhangzott még az is, hogy tovább folytatódik az oltási kampány a megye négy vakcinaközpontjában. Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Avasfelsőfaluban és Tasnádon a helyi kórházakban, illetve Szatmárnémetiben, az Avram Iancu Általános Iskolában is berendeztek egy oltóközpontot. Ezekben a központokban a Pfizer BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca típusú vakcinákkal oltják azokat, akik jelezték oltási szándékukat. Mindazok, akik szeretnének élni az oltás lehetőségével, ebbéli szándékukat jelezhetik a programare.vaccinare-covid.gov.ro. oldalon.

Szatmár megyében eddig 11520 személy kapta meg a védőoltást.