Iohannis szerint „furcsa” hogy eltérő fertőzöttségi adatokat szolgáltatnak

“Furcsának” tartja Klaus Iohannis államfő, hogy a kormány alárendeltségében működő két intézmény, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) egymástól eltérő adatokat szolgáltatott a bukaresti fertőzöttségi rátát illetően.

A Cotroceni-palotában adott kedd esti nyilatkozatában Iohannis azt mondta, kérte a kormánytól, hogy “sürgősen tegyen rendet saját intézményeinél”, és tisztázza ezt a problémát is.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint összefüggésbe hozható-e mindez azzal, hogy bizonyos tisztségeket kétes képzettségű, esetenként hamisított diplomával rendelkező személyek töltenek be, Iohannis úgy válaszolt, “minden bizonnyal van összefüggés”. Ugyanakkor hozzátette, ez a probléma nem új keletű, az elmúlt 30 évben, főleg a PSD-kormányok idején, gyakran előfordult, hogy olyan személyek jutottak fontos tisztségekhez, akik nem rendelkeztek megfelelő képzettséggel, politikailag viszont támogatták őket.

“Sok mindenen kell még javítani, ezt nevezik államreformnak, amelyre olyan nagyon vágyom” – fogalmazott.

Később a téma kapcsán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kifejtette, az új megbetegedések ezer lakosra vetített összesített számának meghatározásakor a lakosság-nyilvántartók hivatalos adatait tekintik irányadónak.

A tárcavezető konkrét példát is adott: a koronavírus-fertőzések 14 napra összesített incidenciáját úgy számítják ki, hogy összeadják az elmúlt 14 nap alatt az adott településen jegyzett új esetek számát, amelyből levonják azokat az eseteket, amelyeket ugyanebben a periódusban öreg- és gyerekotthonokban, valamint elszigetelt egészségügyi intézményekben regisztráltak, a különbséget pedig kivetítik ezer lakosra.

Raed Arafat megerősítette: az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében a gócpontokat nem számítják bele a településen mért összesített incidenciába. AGERPRES