Kelemen Hunor, Cseke Attila, Novák Eduárd és Tánczos Barna kerülne be a kormányba

Aláírták hétfő este a koalíciós megállapodást a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş és Kelemen Hunor.

A parlament épületében tartott ceremónián a miniszterelnöki tisztségre jelölt Florin Cîţu is jelen volt.

“Ugyancsak a mai nap folyamán, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) egybehangzóan megszavazta az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, a PNL-vel és az USR-PLUS-szal kötött koalíciót. Az SZKT tagokkal röviden ismertettem a kormányprogram legfontosabb kitételeit valamint a kormányzati struktúrát is. Az RMDSZ-nek egy tárca nélküli kormányfőhelyettese, három minisztere, valamint 12 államtitkára lesz a 18 minisztériumban”- nyilatkozta Kelemen Hunor, a koalíciós megállapodást követően.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy a három minisztériumi tárca élére jelölt személyekről a hétfő este ülésező Szövetségi Állandó Tanács hoz végső döntést. Kelemen Hunor kora este tartott sajtótájékoztatója alkalmával megerősítette azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint Cseke Attilát a fejlesztési, Tánczos Barnát a környezetvédelmi és Novák Eduárd parakerékpáros világbajnokot a sport és ifjúsági minisztérium élére szánják. Arról is beszélt Kelemen Hunor, hogy a miniszterelnök-helyettesi funkciót ő tölené be, míg a másik kormányfőhelyettesi poszt várományosa az USR-PLUS részéről érkezik majd.

Fotó: rmdsz.ro