Kezdődik lassan a PMN!

A PMN ad otthont az I. Agrárakadémiának. Szent István ünnepe a Partiumi Magyar Napokon. Partiumi ovosok találkozója.

2

Milyen pályázati lehetőségek vannak a mezőgazdaságban? Mit kell tudnunk az agrártámogatási rendszerről, hogyan adjunk le sikeres pályázatot? Melyek a szatmári termékek, hogyan tudjuk népszerűsíteni őket? Ezekre és számos más kérdésre is választ kapunk az I. Agrárakadémia keretében, augusztus 22-én szerdán 10 órától az Iparos Otthonban! A találkozón előadást tart többek között Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a parlament Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Különleges Szolgáltatások Bizottságának tagja, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Galiger Izabella, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) munkatársa, valamint Botos Beáta, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) munkatársa is. Az I. Agrárakadémiát szervezi a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, az Agrárminisztérium támogatásával, partnerek: Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés.

Szent István ünnepe a Partiumi Magyar Napokon

A Római Katolikus Székesegyházban tartandó ünnepi szentmisével és azt követő koszorúzással veszi kezdetét idén is 17. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat. Államalapító Szent Isván király üzenete ma is érvényes, kultúránk és hagyományaink megőrzése ma is fontos feladatunk – ennek szellemében hajtanak főt a Partiumi Magyar Napok szervezői, Szatmárnémeti és a megye elöljárói, parlamenti képviselői és szenátora, majd elhelyezik az emlékezés koszorúit. Az ünnepi szentmisét most is Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök celebrálja augusztus 20-án, 9 órai kezdettel.

17 órától a Láncos templom gyülekezeti terme ad otthont Dr. Ablonczy Balázs történelmi előadásának, Erőszak, menekülés, gazdaság: Trianon arcai címmel a Szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében. Az augusztus 20-i ünnepi hangulatról 18.30 perces kezdettel Zágoni Mihály és a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes gondoskodik a Szól a tárogató című koncertjével, melyben Rákóczi és korának zenéje csendül fel a Dinu Lipatti Filharmóniában.

Könyvbemutatók a Partiumi Magyar Napokon

A Partiumi Magyar Napok évről évre teret ad a fiatal írók és műveik bemutatásának is. Így lesz ez idén is, hiszen augusztus 23-án szerdán kerül sor Tompa Andrea: Fejtől s lábtól című művének bemutatójára. Az esemény különlegessége, hogy a regényből részleteket Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei olvasnak fel. Utána a résztvevők beszélgethetnek is a szerzővel.A beszélgetés moderátora: Kovács Eszter újságíró.

Ugyancsak az Északi Színház büféjében kerül sor augusztus 24-én, csütörtökön Lupescu Kata: A kalózlány – Pokoli kör című regényének bemutatójára is. A könyvet bemutatja: Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója.

A 17. Partiumi Magyar Napok egyik különleges programpontja a könyvbemutatók mellett a 23 könyvkiadó és könyvesüzlet részvételével szerevzett könyvvásár lesz augusztus 25-26-án a Kossuthkertben, ahol minden olvasni szerető talál majd kedvére valót.

Partiumi orvosok találkozója

Vannak, akik nehezen hajlandóak bedőlni annak a téves képzetnek, hogy Szatmárt messze elkerülnék a jó orvosok, s aki itthon marad, az biztosan azért teszi, mert nem felelne meg külföldön. A Szent-Györgyi Albert Társaság és a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület hisz abban, hogy ebben a megyében is vannak kiemelkedően jó orvosok és ők el tudják mondani a következő generációnak, akik még csak most gondolkodnak a pályaválasztáson vagy ha már tudják, hogy milyen szakirányon idulnak el, de bizonytalanok a várost illetően, hogy Szatmár megye jó hely lehet úgy a kezdő orvosnak, mint egy már tapasztaltnak is. A legnagyobb hiány – főleg magyarul beszélő szakorvosokból – éppen a megyei kórházban van. Éppen ezért kapott meghívást az eseményre Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Nagy Szabolcs, megyemenedzser, aki kiemelten foglalkozik a megyei kórház helyzetével, valamint Marc Adrian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Az eseménynek idén is a No Pardon Pub terasza ad otthont augusztus 24-én, pénteken 17 órai kezdettel.

Főtámogatók: OTP Bank, Tarr Beton, Diego, The Dome, CBA Üzletlánc

Arany fokozatú támogatók: Ecomatrix, Autonet, Catena, Spakk Group,

Promomix, Transpink, Tiltott Csiki Sör

Közlemény