Mindig is foglalkoztatta a képzőművészet

Éberst Vikit kérdeztük hobbijáról, ami munkájává vált. Szerinte tanítható a rajzolás, és ő szeretné átadni tudását mások számára is. Tanulmányait is ebbe az irányba folytatta, biztosan sokszor találkozunk majd a munkáival.

1

– A rajzoláshoz nagyon sok tehetség szükséges. Mikor vetted észre, hogy rendelkezel ezzel?

– Mióta az eszemet tudom, mindig is foglalkoztatott a képzőművészet. Rajzoltam, festettem, gyöngyöt fűzetem stb. Bármilyen foglalkozás le tudott kötni, amihez egy kis kézügyesség kellett. Legelőször a líceum első éveiben kezdtem azon gondolkodni, hogy van látásom, tehetségem a művészetek felé, a rajzolás felé.

– Biztosan sokat gyakoroltál, de tanultad-e valahol a rajzolást?

– Eleinte önszorgalomból tanultam meg a rajzolási technikákat. Aztán, mivel az egyetemi tanulmányaimat képzőművészeti szakon folytattam, így mélyebben el tudtam sajátítani azokat.

– Mi a kedvenc technikád, és mit szeretsz a legjobban rajzolni?

– Nincs kimondottan kedvenc technikám. Szeretek mindig újabb és újabb technikákat kipróbálni, vegyíteni őket. Így például egy tusrajzba ceruzavonásokat belekeverni. De ha kedvenc technikámat kell megneveznem, a pasztellel árnyékoltakat mondom.

– Csak saját magad szórakoztatása céljából rajzolsz, vagy vannak céljaid is a rajzolással?

– Sokáig csak a saját magam szórakoztatása céljából rajzoltam, majd az egyetemi éveim során jöttem rá arra, hogy ezzel akarok foglalkozni. Nem kimondottan a rajzolással, hanem inkább a művészetnek a reklámgrafikai, tervezőgrafikai oldalával.

– Próbáltad már átadni a tudásos mások számára?

– Szeretném megpróbálni átadni, megtanítani a rajtolást, ezért is végeztem el a pedagógiát is. A rajzolás tanítható, csak jó térlátás, akarat és kitartás kell hozzá.

Czimerman Adrienn

2