Nagykárolyba érkezik a “Meghökkentő Dali” elnevezésű kiállítás

A külföldi (Lengyelország, Litvánia) és belföldi (Arad, Buzău) sikerek után a Károlyi- kastélyba érkezik a “Meghökkentő Dali” elnevezésű kiállítás, amely a híres művész eredeti munkáit mutatja be. A tárlat 2021 június 1. és augusztus 8. között lesz látogatható az intézményben. A kiállítás anyaga, Dali 150 műalkotását mutatja be. A kiállítás ismertetőjét, a látogatók audio kísérővel hallgathatják meg.

A kiállítás ismertetője

A tárlat kurátora dr. Daniela Bălu, Chesauri Vasilii, Kesauri Aleksandre. A kiállítás létrejötte a Szatmár Megyei Múzeum, az Art Expo SIA (Lettország) valamint a Kesauri Gyűjtemény együttműködésének köszönhető.

A “Meghökkentő Dali” elnevezésű kiállítást a Kesauri Gyűjtemény sorozatai alkotják, Salvador Dali eredeti műveiből: litográfiák, kerámiák, bronzból, ezüstből, aranyból készült alkotások. A kiállítás korunk legnagyobb művészének, Salvador Dali munkájának legfontosabb aspektusait emeli ki és mutatja be a közönségnek.

Ahhoz, hogy megértsük Salvador Dalit, fontos kiemelni azt, hogy ő egy intellektuális művész volt. Festészetének létjogosultságát elméletei és ötletei adják. Állandó törekvése volt a rejtett tudatalatti és a látható dolgokon túli érzelemvilág megjelenítése.

A megfoghatatlan nyilvánul meg festői nyelvezetében, rávilágítva sajátos látásmódjára és érzékenységére. Képei a láthatón túli kimondhatatlant próbálják felidézni.

A rejtvények és rejtélyek világa arra készteti nézőit, hogy elgondolkodjanak az élet alapvető kérdésein. Dali kreativitása a “gondolkodni”, “képzelni” irányába vezet, mellőzve a “látni” fizikai valóságát.

Napjainkban Salvador Dalit tartják a szürrealizmus legfontosabb alakjának. Gondolkodásmódjának és festői önmegvalósításának alapjává válik az alkalmazott paranoia-kritika módszere. “Imperialista haraggal akarom megvalósítani a pontos képeit a konkrét irracionalitásnak, ezek az ambícióim a vizuális kifejezésben.” (S. Dali). Nagyon szerette magyarázni a munkáját, de…nem részletesen… “Ha túl egyszerűnek tűnik, ne habozzon, mondja el, szívesen bonyolítok rajta kicsit…”.

Mint minden zseni munkája, a Dalié is relevánsabbá vált napjainkban, a következő gondolata – “Azt hiszem hogy most a középkorban vagyunk, de eljön majd a reneszánsz” – egyre aktuálisabb a jelenleg is növekvő spiritualitás hiányában és a modernkori ember személytelenné válásában. Dali azt írta: “Leonardo da Vincivel századokon átnyúlva kommunikálunk”. Művészetén keresztül mi is kommunikációra kéne törekedjünk kortársainkkal, hogy megpróbáljuk a világot egy jobb helyé tenni.

A kiállítás több tematikus részből áll

1 rész – “Mesterségek portfólió

Ezt a portfóliót 1970-71 között festette Salvador Dali, 11 témából áll. Ezek a munkák nem megrendelésre készültek, nem kényszerítették keretek közé, érezhető rajtuk a festőzseni kreativitásának és szellemének szabad kibontakozása.

Színhasználata és szimbolikája visszautal a számára ismert vidékekre, így ezek pontos jelentéseket hordoznak. Azoknak a szemlélőknek, akik nem otthonosak ezzel a vidékkel, kevésbé sokatmondóak.

1979-ben engedélyezték a Mesterségek sorozat arany és ezüst szeriográfiás elkészítését. Végül csak az ezüst munkák készültek, ezek is csak részben.

2 rész – “Cassandra szerelmei” portfólió

1967-ben Dalit Pierre Argillet bízta meg egy rézkarc sorozat elkészítésével, Ronsard verseinek illusztrálásaként. Dali számára új utat nyitottak a Ronsard költészetében található álomszerű képek, a fantázia és a tudatalatti eszméit fejezte ki olyan témák révén, mint a szerelem, a halál, az idő múlása és a természet körforgása. Minden rézkarcot Dali vakbélyegzővel írt alá.

3 rész – A “Háromszögletű kalap” portfólió

Ezt a 20 litográfiás sorozatot 1959-ben alkotta meg Salvador Dali alapul használva “A háromszögletű kalap” balettet és regényt. A sorozat minden litográfiája kreativitásának új csúcsa. Ahhoz hogy a színek kiemelkedőek legyenek, minden egyes színt külön kellett nyomtatni.

4 rész – Salvador Dali más eredeti munkái

A kiállításon Salvador Dali különböző eredeti alkotásait találjuk kárpitok, selyem szeriográfiák, litográfiák formájában, de fellelhetők a mester által tervezett képeslapok vagy akár a körkörös puzzle is, amelyet kifejezetten a New York-i Springbok Edition számára készített. Ismertetik Salvador Dali eredeti műveinek tárcáit és sorozatait: “Az öreg halász és a tenger”, “Hommage a Meissonier”, “Falinaptár 1956 Hans E. Bahr számára”, “Falinaptár 1965 Manifattura Ceramica Pozzi számára”.

A kiállítás arra hivatott, hogy családokat, fiatalokat, művészetkedvelőket, vonzzon be jutányos árú jegyekkel a művészet világába: kállításokra, kulturális és művészeti eseményekre.

Közlemény

A cikk írásához felhasznált fotók készítője: Hágó Attila Nándor