Napja a családnak – Nagykárolyban

Ahogy az ember életében, a család életében is akadhatnak gondok. Péntek délután egy olyan alkalmat tartanak Nagykárolyban, melyen válaszokat kaphatunk. Egyfajta megoldási képletet, melyet hozzá lehet igazítani a saját körülményekhez. A családosokat várják nagy szeretettel.

A Rekettye Kulturális Egyesület szervezésében a hónap utolsó péntekén, június 30-án 17 órai kezdettel a nagykárolyi Szent László Közösségi Házban tartják meg a Családi napot.

Az ötletgazdát, Lebedy Henriettát kérdeztük.

– Csodáltam a munkásságát, és késztetést éreztem arra, hogy ehhez csatlakozzak. Jeleztem is neki, hogy szeretnék segíteni. Székely Sára (a Rekettye Kulturális Egyesület vezetője – a szerző megj.) jelezte, hogy a pályázatok megírásával akad gondjuk. Nem is az, hogy nehézség, hanem túlságosan időigényes. Nemrégiben tudatta, hogy ismét támogatást igyekeznek megpályázni a Communitas Alapítványnál, és ebben segíthetnék. Ugyan korábban nem pályáztam, de nekivágtam. Személyes kíváncsiságból, ugyanakkor tetszik az, ami történik a Rekettye Kulturális Egyesület keretében.

– Szabad kezet kaptam. És így lett a Családi nap. Én már hét éve itthon vagyok, családban élünk, három gyerekünk van. Így hozzám ez áll közel, én ezt tudom átadni, illetve ezzel a témakörrel tudok valamit kezdeni.

– A Szülők iskolája elnevezésű rendezvényt szerveztem meg. Ehhez később hozzácsatoltuk a rekettyések kézműveseket, mégpedig annak mentén, hogy ott vannak a gyerekek is, a szülők is, eldöntöttük hát, hogy legyen napja az egész családnak. Az Esztendőtől esztendeig elnevezést viselő rendezvény keretében a gyerekeknek tartanak hagyományőrző, hagyományismertető foglalkozásokat.

– A Szülők iskolája alkalomnak az az alapja, hogy segítséget nyújtsunk. Lepedus István fog előadni. Ő a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyének a családpasztorációs referense. Természetesen ezt a beszélgetést minden keresztény felekezetűnek ajánljuk, mindenkit szeretettel várunk! – tette hozzá Lebedy Henrietta.

A házasságon belüli kommunikáció fontosságáról, mikéntjeiről lesz szó. Különös tekintettel a mindennapokban történő kommunikációra. Mint kifejtette, mindenképpen hasznosnak tűnik körbejárni ezt a témát. Nyilván sok minden múlik a kommunikáción. Talán az az alapfeltétele a szülősségnek, hogy a házasfelek tudjanak egymással megfelelő módon kommunikálni, és majd közösen a gyerekükkel, gyerekeikkel. Érdeklődésünkre a szervező elmondta, hogy a távlati célok között szerepel, hasznos lenne, ha máskor is összegyűlnének, és akár más témát is „átrágnak”.

A rendezvényt nyilván szülőknek ajánlják, de szívesen látják a leendő szülőket is, vélhetően nekik is hasznukra válik az, amit az alkalmon el fog hangzani. Amúgy maga az előadás is lehet interaktív, és persze előtte is, utána is lehet kérdezni Lepedus Istvánt.

Az érdeklődők a részvételi szándékukat a 0744/504-635-ös telefonszámon jelezhetik. A „beugró családonként 15 lej. Tisztelettel kérik is őket, az érdeklődőket, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében minél hamarabb értesítsék a rendezőket.

2