Oprea (ADR): Az elektronikus személyazonosító igazolvány kiváltása nem kötelező, de hiányában nem utazhatunk külföldre

Az új elektronikus személyazonosító igazolvány kiváltása nem lesz kötelező, azonban eme irat hiányában a román állampolgárok neme utazhatnak külföldre – jelentette ki Octavian Oprea, a Románia digitalizálásért felelős hatóság (ADR) elnöke a távközlés napja alkalmával szervezett konferencián.

Az utóbbi időben nagyon sok valós és valótlan információ jelent meg az elektronikus személyazonosságot illetően, a lényeg azonban az, hogy az új igazolvány lehetőséget fog nyújtani a román állampolgároknak, hogy digitális úton lépjenek kapcsolatba a közintézményekkel. Gyakorlatilag identitásunk képes lesz az egész Európai Unióban kzlekedni, a többi európai polgár identitását pedig felismerik a romániai állami intézmények – fejtegette Oprea.

‘Az elektronikus személyazonosító igazolvány sok haszonnal jár. Nem lesz azonban kötelező a kiváltása, mivel többen nem bíznak az adattárolásban, és úgy gondolják, hogy az igazolvány révén sérülni fognak bizonyos jogaik, ami pedig nem igaz. Számukra továbbra is fennáll a lehetőség, hogy egy egyszerű műanyag kártya birtokosai legyenek, amellyel igazolni tudják magukat a román hatóságok előtt, de külföldre már nem utazhatnak a felmutatásával’ – hangsúlyozta az ADR elnöke.

Oprea arról is beszámolt, hogy készülőfélben van a digitális azonosítást lehetővé tevő platform (PSCID), amely elektronikus ügyfélkapuként hozzáférést nyújt az állampolgároknak a kormány által működtetett platformokhoz.

Miként jelenleg a Facebook-identitásunkkal, vagy a gmail-fiókunkkal belépünk különböző privát platformokra, elektronikus identitásunkat felhasználva be tudunk jelentkezni majd az intézmények platformjaira is ügyintézés végett – magyarázta Oprea.
AGERPRES