Pálos rendtörténeti kiállítás Nagykárolyban

Augusztus 25-én, szerdán 10 órakor Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum udvarán Györfi Béla Szabolcs pálos szerzetes atya nyitotta meg a „Pálosan szép az élet” elnevezésű vándorkiállítást, ami rendhagyó módon egy buszban került kialakításra.

A „pálosbusz” tavaly a Boldog Özséb emlékév kapcsán indult vándorútjára Magyarország, Lengyelország és a Kárpát-medence számos településeit bejárva. Az eredetileg egy évre tervezett utat a járványhelyzet átalakította, így az érdeklődők az idén is megtekinthetik ezt a különleges kiállítást. Augusztus 18–szeptember 1. között számos partiumi, erdélyi és bánsági településen kerül bemutatásra ily módon az egyetlen középkorból megmaradt magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Pálos Rend múltja és jelene. Nagykárolyban augusztus 25-én 18 óráig látogatható, a Kalazanci Szent József Római Líceum udvarán található vándorkiállítás. Az esemény a Kalazanci Szent József plébánia templombúcsújához időzítve érkezett Nagykárolyba.

A pálos rend története a 13. század második felében kezdődött. Ekkor, pontosabban a tatárjárás után alakult ki elsőként Magyarországon, Boldog Özséb atya közreműködésével. „A mi rendünk összefonódott Nagy Lajos királlyal, Mátyás királlyal. Akárcsak az egész középkori Magyar Királyságot, úgy a pálos rendet is megtépázta a mohácsi csata: felégették a kolostorokat, ezzel pedig tönkretették az anyagi és a szellemi örökséget is. Ugyanakkor őseink a török utáni új haza felépítésében is aktívan részt vettek, a Jézus Krisztusba vetett reménységet testesítették meg a történelem viharos századain keresztül. Együtt örültek és együtt sírtak a magyar nemzettel, együtt szenvedtek a kommunizmus évtizedeiben is és együtt élnek mai napig is”- mondta György Béla Szabolcs pálos szerzetes atya.

Az atya kifejtette továbbá, hogy miért egy buszt választottak a kiállítótérként: szerették volna, ha minél több helyre eljut a kiállítás, ez pedig egy mozgó járművel érhető el legkönnyebben.

Az egyetlen magyar alapítású rend, a pálos, egy lelkipásztori rend, lelkipásztori feladatokat látnak el: prédikálnak, szent misét mutatnak be, gyóntatnak. Jelenleg kb. 500 pálos szerzetes él szerte a világban: Európa számos országában, az Amerikai Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Afrikában. Ugyan, a pálos szerzetesi rend magyar alapítású, mégis Lengyelországban bontakozott ki jobban az utóbbi időben. A lengyelek azonban a mai napig „anyatartománynak” hívják a magyar pálosokat, akik most 17-en vannak.

A kiállítás rendkívül összetett: képanyagok, hanganyagok, videók, interaktív táblák, kisfilmek segítésével próbálnak egy kis betekintést gyújtani a pálos rend életébe.