Piskolton kapható a piskolti dinnye!

Pár hete mesélte Kovács Endre piskolti alpolgármester, hogy ugyan Piskolton még nem érik a dinnye, de Szatmárnémetiben, Tasnádon már hirdetik a friss, ropogós „piskolti dinnyét”. Persze ezek görögdinnyék (Citrullus lanatus) valahol délen látták meg a napvilágot. Nos, jelentjük, hogy azóta beérett, s Piskolton kapható az igazi piskolti dinnye!

– Ahogy megyünk visszafele, Nagykároly fele, Petri határában, ott mindenki saját, piskolti dinnyét árul – biztosítja az érdeklődőket a község helyettes elöljárója. Kovács Endre elmondja: szerte a megyéből hallották, hogy piskoltinak nevezik a nem idevalósi görögdinnyét is. Vélhetően van nimbusza az itteni gazdag tápanyagtartalommal megáldott növénynek, melyet sokan gyümölcsnek tartanak, holott termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Hallották a szatmárnémeti, a tasnádi piacon is hirdetni a piskolti dinnyét…

– A múlt héten kezdtek beérni a piskolti, az igazi idevalósi dinnyék. A múlt hét közepén. Azelőtt nem volt, aki azelőtt árult piskolti dinnyét, az hazudott – mutat rá a valóságra a községi vezető. Egyébként elmondása szerint már ebben a zöldségtermesztéséről híres faluban is egyre kevesebben foglalkoznak ezzel. Egyre kevésbé éri meg – fejti ki a magyarázatot. – Ezelőtt 10–15 évvel volt 100–150 hektárnyi dinnyeföld a határon, ma nem haladja meg a 20 hektárt.

Európai támogatás nem jár a dinnyetermesztésre, hanem ugyanaz, mint a szántóföldre. A gazdáknak nincs lehetőségük eladni a termést. – Nem tudják értékesíteni! – teszi hozzá. A nagykereskedelmi piacot elárasztják az olténiai dinnyével, leviszik az árakat, s mire a piskoltiak ott vannak, már nyomott áron lehet csak eladni. A vásárlók persze nagyon – talán túlzottan is – árérzékenyek. A minőséget, a frissességet, az ízt kevésbé tartják fontosnak… – A Kauflandban is 79 bani most a dinnye, hogy milyen eredetű, azt nem tudni – teszi hozzá. Azok foglalkoznak dinnyetermesztéssel, akinek a telkük a főút mentén van, ők még el tudják adni. Jelenleg 1,5–2 lej a kilogrammonkénti ár.

A falu előtt, a nemzetközi főúton már több „kalyibába” beköltöztek. Mások pedig még csak most készülődnek. Éjjeli őr vigyázz a termésre éjszakánként, nappal pedig a gazdák, vagy a családtagjaik árulják a görög- és a sárgadinnyét, a padlizsánt, az új burgonyát stb. Odébb, bent a faluban szinte minden porta előtt válogathatunk a termények közül.

(megyeri)