RMDSZ javaslat: tűzvész esetén is támogatást nyújthat az állam

Tűzvész esetén is sürgősségi támogatást nyújthat az állam, erről döntött, mai ülésén, az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány – jelentette be Cseke Attila.

A kormány azt a jogszabályt egészítette ki, amely a fejlesztési minisztérium alárendeltségében működő Országos Beruházási Vállalat hatáskörét szabályozza, és amely értelmében könnyített eljárással biztosíthat gyorsbeavatkozást az állam árvíz, földrengés vagy földcsuszamlás esetén. A természeti katasztrófa bekövetkezésekor az önkormányzat könnyített eljárással kérheti a fejlesztési minisztérium beavatkozását, a meghibásodott útszakasz biztonságossá tételét és a károk kijavítását, például. „A mai döntés értelmében tűzvész esetén is támogatást nyújthat a kormány a fejlesztési minisztériumon keresztül” – fogalmazott Cseke Attila.

A jogszabály további két fontos kérdésben pontosít, hívta fel a figyelmet a fejlesztési miniszter. „Az egyik módosítás célja az iskolai körülmények javítása vidéken, a másik intézkedés a közpénz megtakarítását célozza” – mondta a szaktárcavezető.

A hatályos törvénykezés megengedi a szivattyús szennyvíztárolóval ellátott iskolai mosdók megépítését azokon a településeken, ahol nincs bevezetve a víz- és szennyvízhálózat. Az új rendelkezés értelmében az öntisztító tartályos módszerrel való építkezés is megengedett.

A közpénz megtakarítása érdekében a kedvezményezettre hárul a költségek kifizetése azokban az esetekben, amikor a minisztérium felépít egy beruházást, de nem tudja azt átadni, amíg a közművesítést a kedvezményezett, azaz az önkormányzat el nem végzi. „Számos esetben nem végezhetik el a szükséges próbákat, egy úszómedence felépítésekor például, amíg az önkormányzat nem végzi el a rá háruló feladatot és nem köti rá a víz- és szennyvízhálózatra a létesítményt, hiszen ez az önkormányzat feladata. Nem lehet egy fűtésrendszert vagy egy hangosító berendezést sem tesztelni egy sportcsarnokban közművesítés nélkül. Így a munkálatok átadása késik, és az időközi költségek a minisztériumot terhelik. Az új rendelkezés értelmében a kedvezményezettek, az önkormányzatok érdeke lesz minél hamarabb elvégezni a rájuk háruló feladatot, így a közpénzt is megtakarítjuk, és a beruházás is hamarabb megnyílhat a közösség számára” – hangsúlyozta a szaktárcavezető, aki hozzátette: a szorgos önkormányzatok eddig is elvégezték ezt a feladatot, őket nem érinti hátrányosan az új jogszabály.

Közlemény