Ruha István emléke előtt tisztelegnek a 20. PMN-en

A kiváló nagykárolyi zenész, Ruha István hegedűművész emléke előtt tisztelegnek az idei Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozata keretében a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjai.

Idén 90 éves lenne a rendkívüli művész, akinek emlékére az itáliai concerto atyja, Antonio Vivaldi leghíresebb remekműve, A négy évszak két hegedűversenye, a Nyár és az Ősz csendül fel, majd Astor Piazzollaz argentin zeneszerző Buenos Aires-i nyarával és őszével — Verano Porteno és Otono Porteno — ismertetik meg a zenekedvelőket. „Kóstoljunk bele együtt augusztus 19-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a Szépművészeti Múzeum udvarán felcsendülő dallamokban a nyári természet fülledt mozdulatlanságába, az ebbe a nyugalomba berobbanó viharba és a szüretelők ünneplésébe, valamint a vérpezsdítő ritmusokba és hamisítatlan dél-amerikai melódiákba” — invitálnak a szervezők. Az In Memoriam Ruha István hangverseny fiatal karmestere Andrei Gocan, szólistái pedig Ioana Forna és Trombitás István.

Kamarakoncert az Iparosotthonban

Augusztus 20-án, pénteken egy újabb nagyszerűnek ígérkező eseményre várja hallgatóságát a Dinu Lipatti Filharmónia. A 15 óra 30 perckor kezdődő kamarakoncerten elsőként Astor Piazzolla művei közül csendül fel a Bordel 1900, a Cafe 1930 és a Nightclub 1960. Az olaszországi Roberto Di Marinho szerzeményei közül a II. szvit, a Santelmo és a Microcentro lesz majd hallható, Máximo Diego Pujol művei közül az I – Nubes des Buenos Aires, a II – Candombe de los Buenos, a Tiempos és a Pompeya című alkotásokat ismerheti meg a közönség, a sort pedig Fernando Carlos Tavolaro Milonga no. 5 című szerzeménye zárja. A kamarakoncert szólistái Székely Alpár hegedű- és Beke István gitárművész lesznek.

Támogatók

Szatmár Megyei Tanács, G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.