Sikeres konzuli nap

Ismét nagyon sok embernek segédkeztek a magyarországi állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben, mégpedig rendhagyó módon hétfőn. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi székházában, azaz az Eurotrans Alapítvány területi irodájában 67 honosítási kérelmet nyújtottak át Magyarország kolozsvári főkonzulátusa munkatársainak.

Ez a szám azt jelenti, hogy 84 személy igényelte a könnyített honosítást. Huszonhatan az úgynevezett klasszikus anyakönyveztetéssel kapcsolatos ügyeiket intézték a kihelyezett konzuli napon. Ez pedig azt jelenti, hogy ők már egy ideje rendelkeznek a magyar állampolgársággal, és a magyarországi hatóságokkal közölték a különféle anyakönyvi változásokat – például születés (8 esetben), elhalálozás (3 esetben), házasság (4), netán válás (2) stb. Kilncen igényeltek anyasági támogatást. A főkonzulátus munkatársainak több anyakönyvi kivonatot is átadtak, de egyéb konzuli ügyeket is intéztek a nagykárolyiak, illetve a vidékbeliek, így többen igényeltek Magyar igazolványt, illetve pótfüzetet. Ismét sokan, egész pontosan tizenhárman kértek magyarországi útlevelet.

A konzulátus munkatársai a hosszúra nyúlt napot követően elmondták, hogy jó érzés volt Károlyban lenni, sokaknak tudtak a segítségére lenni.

A legközelebbi nagykárolyi kihelyezett konzuli napot június 4-én tartják, de már javallott érdeklődni, feliratkozni az RMDSZ nagykárolyi irodájában.