Sváb szavak és kifejezések gyűjteménye készül Mezőfényen

Egyéni kezdeményezéssel állt a nagyközönség elé a mezőfényi Várkuti Mária. A sváb ősök emlékezetének, hagyatékának ápolása céljával arra vállalkozott, hogy összegyűjti a még ismert sváb szavakat, kifejezéseket. Gyűjtőmunkájához bármilyen hasznos segítséget köszönettel elfogad.

A Mezőfényiek csoportjában közzétett felhívását örömmel vették a helyiek, illetve a Mezőfényről elszármazottak. Stefan Gnandt, mezőfényi születésű képzőművész, grafikus azt is felajánlotta, hogy ha elkészül a gyűjtemény, akkor a kiadvány grafiakai illusztrálását elvállalja.

„Kedves Mezőfényiek! Úgy gondolom tartozunk sváb őseinknek többek között azzal, hogy összegyűjtsük a még ismert sváb szavakat, kifejezéseket. Ezért kérem, hogy segítsetek a gyűjtőmunkában a következőképpen: egy papírlapra írjátok fel az ismert sváb szavakat, kifejezéseket, ezek mellé a magyar jelentésüket, magyarázatukat; ezt dobjátok be a kihelyezett ládákba, amelyek a szövetkezeti boltokban és a polgármesteri hivatalban lesznek elhelyezve; kb. 3-4 hét lesz a gyűjtési idő, utána ez feldolgozásra kerül. Segítségeteket előre is köszönöm! Üdvözlettel Várkuti Mária!”- olvasható a felhívásban.