Újabb városfejlesztési csomaggal készülnek Nagykárolyban

A szeptember 6-án megtartott, rendkívüli jelleggel összehívott gyűlés keretében, Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai elfogadták azt a 25,36 millió lejes hitelfelvételre vonatkozó határozattervezetet, mely révén további, a város fejlesztését célzó projektek kerülnek finanszírozásra. Ugyanakkor elfogadtak egy 11 beruházás végrehajtására vonatkozó listát is, melyek finanszírozását ebből a hitelösszegből tervezik.

Kovács Jenő polgármester a tanácsülés keretében kifejtette, hogy erre a hitelfelvételre azért van szükség, mert ebből a pénzből befejezetté válna a város fejlesztését célzó beruházások sora.

A tizenegy pontot tartalmazó lista a következő beruházásokat tartalmazza: 1. A Mioriței utcától a város határáig tartó, 25 Octombrie utca, korszerűsítésből kimaradt szakaszának modernizálása, helyreállítása; 2. Városi mobilitási terv – az utcák felújítását és korszerűsítését célzó tervezet; 3. Városi mobilitási tervezet – a járdák rehabilitációját célzó projekt; 4. Sportkomplexum építése, mely tartalmaz egy futballpályát is; 5. Az Avram Iancu tér felújítása; 6. Kihasználatlan közterületek használhatóvá tétele az 1 Decembrie 1918 utcán, a Iuliu Maniu, a Mihai Viteazu és 25 Octombrie utcák közötti részeken, az Unicarm áruház és a Víztororony övezetében – a nagykárolyi városközpont közterületein végzett korszerűsítési munkák eredményeként ; 7. További fejlesztések a Somos szabadidőpark közelében lévő tónál; 8. A nagykárolyi közterületeken fizetős parkolóhelyekhez kapcsolódó parkolóórák kihelyezése; 9. A Helyi Közterületfenntartó Igazgatóság működéséhez szükséges haszongépjárművek és felszerelések beszerzése; 10. Egyéb költségek a Somos-szabadidőközpont fejlesztési projektjéhez; 11. Nem támogatható költségek előfinanszírozása „A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése Nagykárolyban a fenntartható városi mobilitási tervben javasolt intézkedések alapján” elnevezésű projektben.

Ezek mind olyan beruházások, amelyeket jelenleg nem tudtunk finanszírozni uniós vagy állami forrásokból származó projektek révén. Van azonban esélyünk további finanszírozásokra, azonban ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni a fejlesztések terén, szükség van ennek a hitelnek a felvételére” – mondta Kovács Jenő.

A megvalósítandó projektek listáján szerepel az a beuházás is, mely által végre befejezetté válna a Nagykárolyt kettészelő 19-es számú főút felújításának munkálata.

Az infrastruktúra korszerűsítését célzó beruházások részeként, megújítanánk a járdákat további 19 utcában, míg 7 utcában aszfaltoznánk. Ha elkészülnénk ezzel a beruházással, akkor nem lenne Nagykárolyban aszfalt nélküli utca” – hangsúlyozta ki Kovács.

A kölcsönt, melynek türelmi ideje pedig 56 hónap, tíz évre venné fel a város, 2026. augusztusáig. Addig az önkormányzat csak kamatot fizet, nem pedig törlesztőrészletet. A hitelfelvétellel kapcsolatban, Bekő Tamás városmenedzser rámutatott, hogy Nagykároly eladósodottsága nem haladja meg a 15-15,5 százalékot, ami a fele a törvény által megengedett maximális mértéknek, mely 30 százalék. A tanácsosok ellenszavazat nélkül fogadták el a határozattervezetet.

Képalá, tanacs nk: Hitelfelvételről döntöttek a nagykárolyi tanácsosok a hétfői gyűlésen

Fotó: SZFÚ