Érzéki csalódások a Károlyi-kastélyon – ki ne hagyja!

Különleges látványosság, Nagykárolyban eleddig soha sem látott show vár ránk szombat este. A városi ünnepségsorozat keretében az Aniwerk Stúdió révén jut el hozzánk mindez. Hogy mi is? Nos, pont ezt kérdeztük meg az ötletgazdától, a nagykárolyi Kaizer Vilmostól.

2

A látványosság valamikor szombat este kezdődik el, és egy órán keresztül 5 percenként fogják levetíteni. Ne hagyja ki Ön sem! 🙂

– Pontosabban milyen lesz a „lézershow”? Milyennek kell elképzelni?

– Ez nem lézershow, bár nagy teljesítményű projektorokkal dolgozunk. Igazából egy 3D animáció, melyben az épület elemeit játékosan használjuk fel. Fő érdekessége ennek a technikának, hogy az addig már látott élettelen falat megelevenítjük, így kicsit olyan, mintha más térbe kerülnénk pár percre.

– Hol volt már ehhez hasonló bemutatótok?

– Versenyeztünk Pécsen, a Zsolnay-fényfesztiválon, Franciaországban, Lille városában, Kaposváron az ’56-os megemlékezések 60. évfordulóján, illetve legutóbbi projektünk, a vízilabda vb népszerűsítésére egy 3 hetes videomapping-animációsorozat volt.

– A következő kérdés kapcsán arra kérlek, hogy a szerénységet mellőzd. Hogy kerül Nagykárolyba ez a látványosság?

– Véletlenül kerültem ebbe a szakmába, de nagyon megtetszett, mivel ritkaságnak számít sok helyen, ezért reménykedtem benne, hogy egyszer ezt sikerül Nagykárolyba is elhozni. Egy éve jutott eszembe, csak akkor sajnos már késő lett volna.

Segített egy cég egy projektor kölcsönzésével, illetve sokat segített, hogy Nagykárolyban a szervezőknél befogadó és segítőkész „fülekre” találtam, akik mindent megtettek, hogy ez a projekt elkészülhessen.

– Ilyen ügyes ember nem állná meg a helyét idehaza? 🙂 Miért kerültél el Károlyból, s mikor tetszik hazaköltöznöd?

– Nagyon kedves vagy! 🙂

Azért kerültem el Nagykárolyból, mert főleg 3D animációs téren szerettem volna dolgozni, ehhez viszont nem találtam platformot. Tudtam, hogy sok tehetséges ember él Budapesten, akik főleg ezzel foglalkoznak, és reméltem, hogy tanulhatok tőlük. Hál’ Istennek ez így is történt.

Hazaköltözésen még nem gondolkodtam, egyelőre szeretném kicsit továbbvinni a műfajt, talán új technikákat fejleszteni, amihez egyelőre csak nagyobb városokban találok szakembereket, akiket érdekel ez a dolog. Több művészeti projekt is van láthatáron, amelyekben érdekes koprodukciók születhetnek.

– Milyen az élet Pesten? És milyen ma Károly? Mi az, ami a legjobban bosszant, amikor idehaza vagy? És mi hiányzik a legjobban? Nyilván a családon, barátokon, ismerősökön kívül, a városból mi hiányzik a legjobban?

– Zajos és gyors az élet Pesten. Kissé nagyobb, mint Nagykároly, ezért eleinte elég nehezemre esett felfogni az itteni élet működését. Legjobban az bosszant amikor otthon vagyok, hogy nem maradhatok tovább. Ami hiányzik, az talán a nyugalom, illetve a jó levegő.

Család, barátok ismerősök szokták meghatározni, hogy hol az ember otthona, szóval őket nem tudom kihagyni a felsorolásból.

3

– Térjünk vissza egy kérdés erejéig a látványvetítésre. Kiknek ajánlod?

– Mindenki figyelmébe ajánlom, hiszen ez egy színes, fényes, zenés látványosság. Aki nem látott még ilyet, biztos élvezni fogja.

– Mondandójában mennyire lesz károlyi?

– Főleg érzéki csalódásokat, effekteket szoktunk használni, az épület elemeivel egyetemben, de mindig megpróbálunk a hely történetével is foglalkozni. A Károlyi-kastély lesz a központban, a báltermet is szeretnénk megjeleníteni, a középkort kissé, illetve pár szösszenetet a múltjáról, például amikor még borostyánnal volt borítva az oldala.

Ezen kívül pedig lesz pár inkább látványra összpontosító effekt is.

 

Íme, a korábbi projektjeik.

 

 

Reklámok