Egy élet könyvben

Könyv, mely egyszerre politikai és közéleti, de ugyanakkor magánéleti is, szerzői pályarajz, önéletrajz, nos, ennek a bemutatóját tartották meg ma a szatmárnémeti Láncos templom mellett lévő Kálvin Központban. Pécsi Ferenc Életem mottója: Igazságosság és szeretet című kötetének e két aspektusa nem választható szét – mint a szerkesztő, Végh Balázs Béla egyetemi oktató rámutatott: egybejátszanak, hatnak egymásra.

Az ismert Szatmár megyei személyiség sorsának közéleti és magánéleti alakulását ismerhetjük meg a kolozsvári IDEA nyomda kiadványából. Az 1989–2004 közötti eseményeket összefoglaló könyv a szatmári magyarság számára dokumentumértékkel bír.

„Könyvünk kétféle aspektusból mutatja be Pécsi Ferenc személyét: politikai–közéleti és magánéleti emberként. Mindkét esetben az 1989-es év fordulópontnak számít. Az ez év decemberében elkezdődő romániai politikai rendszerváltás és közéleti megújulás változást hoz életében.” – olvasható a kötet fülszövegében

A könyv bemutatóján Korda Zoltán tiszteletes köszöntötte a szépszámú közönséget. A szerző is köszönetet mondott a jelenlévőknek, és elmondta, újabb könyv megírását tervezi. Életrajzi adatokkal, valamint a könyv kialakításának szerkesztési elveivel Végh Balázs Béla szolgált. Varga Sándor, a szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze olvasott fel részleteket a könyvből. Elek György közíró vetette fel beszéde rendjén, hogy a kordokumentumokra nagyon is szükségünk van, hiszen mind a mai napig kevéssé ismert, hogy pontosan mi és miért történt…

Több hozzászólás is elhangzott – Erdei D. István parlamenti képviselő méltatta elődje, Pécsi Ferenc precizitását, Muzsnay Árpád szatmári kultúraszervező pedig azt neheztelte, hogy a lövés ideológiáját kigondolók mind a mai napig nem számoltak el a bűnükkel. A dedikálást követően többen is hosszas beszélgetés után siettek otthonaikba, immár e könyv birtokában.