Munkásságukban kiemelkedő nagykárolyiakat díjaztak (Fotógaléria)

Fontos esemény részesei lehettek mindazok, akik szerdán délután részt vettek azon az ünnepségen, melynek a Nagykárolyi Városi Színház szolgált helyszínéül. Átadásra kerültek azok az elismerések, melyek révén Nagykároly új díszpolgárral gazdagodott, Kovács István FIFA játékvezető személyében, illetve két új Pro Urbe-díjazottal is bővült a városért tevő nagykárolyiak névsora: Adorján Csaba korábbi főkertész, igazgató, valamint Bogdan Georgescu, a város kulturális életének „szíve” vehette át a díjjal járó elismerést.

Kovács Jenő polgármester volt az esemény első felszólalója. Mint mondta, a város történetében kiemelkedő fontossággal bír az, hogy rendszerességgel elismerésben részesítsék mindazokat, akik Nagykárolyért munkálkodnak. Három ilyen személy díjazásáról döntött Nagykároly Helyi Tanácsának tagsága: Kovács István játékvezető, Adorján Csaba városi főkertész, valamint Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője részesülhetett elismerésben.

„Fontos, hogy egy közösség értékelje azon tagjait, akik tesznek városukért és az itt élőkért. Nem sok díszpolgára van Nagykárolynak és nem akárki kerülhet be a Pro Urbe-díj kitüntetettjeinek sorába sem. Szigorú szabályrendszert dolgoztunk ki minderre, de talán ami ennél is fontosabb az, hogy méltóvá kell válni a kitüntetésre. Valamit tenni kell, jó hírét kell vinni városunknak. Adorján Csaba 42 évig dolgozott Nagykároly szépítésén, Bogdan Georgescu a kulturális életünk felelőseként tevékenykedik, míg Kovács Istvánt a nemzetközi mérkőzések alkalmával is nagykárolyiként konferálják fel a közvetítések során. Örülök, hogy együtt lehetünk és örülök, hogy ez az esemény megvalósulhatott”- mondta Kovács Jenő.

Radu Roca prefektus köszönetet mondott azért, hogy jelen lehet az eseményen. Elismeréssel adózott Adorján Csaba munkássága előtt, Bogdan Georgescut a megye kulturális szívének, Kovács Istvánt pedig az ország sportnagykövetének nevezte.

A beszédeket a díjátadás ceremóniája követte. Elsőként Adorján Csaba vehette át az elismerést. Meghatottan mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Pro Urbe-díj kitüntetettjeinek sorába kerülhetett: családtagoknak, barátoknak, egykori kollégáknak, a város vezetésének. Mint mondta, külön öröm számára, hogy még mindig kikérik a véleményét, a segítségét, ha egy-egy városszépítési projekt megvalósítása kerül sorra. Főkertészként, illetve a Helyi Közterület-fenntartó Igazgatóság vezetőjeként mindig a város arculatának szépítését, ápolását tartotta legfontosabb feladatának.

Bogdan Georgescu a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője könnyeivel küszködve mondott köszönetet az elismerését. Több mint kétezer kulturális esemény szervezésében vett részt az elmúlt évtizedekben. Volt, amiket ő honosított meg Nagykárolyban, többeket pedig innen indított országhódító útjára. Minden projekt, minden kulturális esemény szervezését szívvel-lélekkel végezte, legyen szó akár egy nagy fesztiválról, vagy egy kisebb rendezvényről. „Minden eseményt maximális komolysággal dolgozunk ki és valósítunk meg, ezt mind a magam, mind pedig kollégáim nevében mondhatom”- mondta Bogdan, aki elsősorban a családjának, barátainak és kollégáinak köszönte meg a támogatást.

Kovács István FIFA játékvezető a Nagykároly díszpolgára címért járó elismerést vehette át. „Először is köszönetet szeretnék mondani Kovács Jenő polgármesternek, amiért felterjesztett erre az elismerésre. Továbbá köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megkaphassam ezt a címet. Boldog, szerencsés és kiteljesedett embernek érzem magam, s szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzásegítettek ezekhez a sikerekhez. Először is édesanyámnak és édesapámnak, valamint a testvéremnek, a barátnőmnek, a barátaimnak és nem utolsósorban mentoromnak, Stefan Szilagyinak, aki segítette pályámat és mindent elkövetett, hogy ha támadások kereszttüzébe kerültem is, sikerrel vegyem az akadályokat és megtanított arra, hogy minden körülmény között helyt tudjak állni”- mondta beszédében Kovács István.

Az elismerések átadása után, az Acoustic Station nevű formáció rövid koncertje zárta az eseményt.