A MOL újabb együttműködése

A MOL-csoport stratégiai partnerségre lépett a svájci, Meraxis kereskedelmi cégcsoporttal. Ennek keretében a két cég magas minőségű, újrahasznosított alapú poliolefin műanyagkeverék (kompaundok) fejlesztésébe és gyártásába kezd, majd ezek globális terjesztését is vállalja. A MOL-csoport elkötelezett a fenntartható vegyipar mellett és hosszútávú célja, hogy újrahasznosításban Kelet-Közép-Európa vezető vállalata legyen.

A Meraxis kiváló minőségű, lakossági hulladékból származó újrahasznosított műanyaggal látja majd el a MOL-csoportot, amelyeket a MOL primer poliolefin termékeivel kevernek majd össze. A MOL és a Meraxis közös kompaundáló (kompaund – adott célra összeállított műanyagkeverék) ismereteinek felhasználásával a partnerek új termékportfóliót fejlesztenek ki, amelyet – a tervek szerint – elsőként a MOL-csoport tagvállalatánál, a németországi Aurora Kunststoffe GmbH-nál fognak gyártani. Ezeket az anyagokat az autó-, építő- és a csomagolóiparban használják majd. A disztribúció a jövőben mindkét partner felelőssége lesz. A partnerség egyedi értékajánlatot teremt a vevők számára azáltal, hogy kompetenciát kínál a teljes értékláncban, a beszerzéstől, a kompaundáláson át, az értékesítésig és a műszaki tanácsadásig. A két vállalat ügyvezető igazgatói közös szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködésről.

„A MOL-csoport kulcsfontosságú stratégiai partner számunkra. Európa egyik vezető polimergyártójaként a MOL évek óta elkötelezett a zárt láncú körforgásos gazdaság iránt” – mondta dr. Stefan Girschik, a Meraxis Csoport vezérigazgatója. „Célunk, hogy a két vállalat közös szaktudását felhasználva kielégítsük az autó-, az építő- és a csomagolóiparban a magas minőségű újrahasznosított műanyagok iránti növekvő keresletet. A minőségi újrahasznosított anyagok gyártásában még számos kihasználatlan lehetőség van. Az ehhez hasonló stratégiai együttműködések azonban lehetővé teszik számunkra, hogy kulcsfontosságú lépést tegyünk az újrahasznosítás optimalizálása felé.”

„A kompaundálás fontos lépés a MOL számára, hogy Kelet-Közép-Európa vezető vegyipari szereplője legyen. Mivel a szabályozások és a vásárlói preferenciák is folyamatosan változnak, a MOL-csoport felismerte az újrahasznosított anyagok használatának fontosságát, iparágtól függetlenül. A partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy olyan újrahasznosított alapú műanyag kompaundokat fejlesszünk ki gyorsan, amelyek megfelelnek a vevők elvárásainak, valamint kiegészítik a primer alapú kompaund fejlesztéseinket is. Ez a partnerség hozzáférést biztosít számunkra a legjobb minőségű nyersanyagforrásokhoz, emellett folyamatosan bővítjük nemzetközi értékesítési hálózatainkat megfelelő minőségű és mennyiségű újrahasznosított anyag biztosításával. Továbbá, a Meraxis egész értékláncra kiterjedő szakértelmével a MOL gyorsabban lesz képes elérni fenntarthatósági céljait” – hangsúlyozta Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

Európa egyik vezető polimergyártójaként, a MOL évek óta bővíti petrolkémiai portfólióját. A MOL célja, hogy Közép-Kelet-Európa vezető újrahasznosító és kompaundáló vállalata legyen. A MOL-csoport 2019 novemberében lépett be a kompaundálás területére a német, Aurora Kunststoffe felvásárlásával. Emellett pedig további lépéseket tesz „Enter Tomorrow” elnevezésű, 2030-as stratégiájának megvalósítására, amelynek egyik legfőbb eleme a Downstreamben a magasabb hozzáadott értékű petrolkémiai termékek növelése.

A Meraxis több mint egy éve jött létre két globális, svájci székhelyű cég, az MB Barter & Trading, valamint a Rehau GmbH összeolvadásával. Utóbbi többek között felelős a Rehau Csoport globális termeléséért és nyersanyagbeszerzéséért is. A cég megalakulása óta folyamatosan bővíti mind primer, mind pedig újrahasznosított anyagon alapuló portfólióját. Ennek elősegítésére a disztribútorcég számos partnerrel és beszállítóval dolgozik együtt globálisan, a megfelelő minőségű és mennyiségű műanyag-regranulátum és re-kompaund egyidejű biztosítása érdekében.

A Meraxis csoportról

A több mint 2 milliárd eurós éves árbevétellel rendelkező Meraxis az egyik vezető nemzetközi disztribútor a polimerek területén. A svájci kereskedőcsoport testreszabott megoldásokat kínál az egész világra kiterjedő logisztikai hálózatának és a globális polimerpiacokhoz való hozzáférésének köszönhetően. A teljes körű szolgáltatásokat nyújtó cég a globális kereskedelemben, a polimerfejlesztésben és -feldolgozásban szerzett sokéves tapasztalatát egyesíti szilárd anyag- és termékismeretével. A Meraxis szinte minden iparágba beszállít – az autóipartól és az építőipartól kezdve a csomagolóiparig. A Svájc, Muri bei Bern székhelyű cég termékportfóliója, a klasszikus polimereken (PE, PP, PET, PVC) kívül magában foglal műszaki és magas hőmérsékletű hőre lágyuló műanyagokat, mesterkeverékeket, adalékanyag-lágyítókat, bevonó- és nyomdafestékeket és újrahasznosított anyagokat. Alkatrészek, gépek, rendszerek és különböző műanyag-feldolgozó szerszámok és ezekhez kapcsolódó szerviz- és tanácsadó szolgáltatások egészítik ki a portfóliót. A polimerdisztribútor elkötelezett a fenntartható és innovatív polimermegoldások folyamatos fejlesztése iránt. Egyedülálló „egyablakos” megközelítésével a Meraxis jelentős hozzáadott értéket teremt a vevők számára azáltal, hogy teljes körű megoldásokat kínál a primer, valamint újrahasznosított alapú műanyag-kompaundok és digitális terméklánc szolgáltatások terén.

Web: https://www.meraxis-group.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/meraxis-group/

YouTube: https://www.youtube.com

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált nemzetközi olaj- és gázipari cég, Budapest (Magyarország) székhellyel. Több mint 40 országban van jelen, és 25.000 fős dinamikus nemzetközi munkaereje által 100 éve fontos szereplője az olajiparnak. Kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalata támogatja. Jelenleg 9 országban folytat kitermelési tevékenységet és 13 országban végez kutatásokat. A MOL-csoport három olajfinomítót és két petrolkémiai gyárat működtet integrált rendszerben Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban; emellett 1933 benzinkutat üzemeltet 10 országban a kelet-közép- és dél-európai régióban.

Közlemény