Kiemelkedő eredményekkel szerepel az Eurostat listáján a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum

A közelmúltban hozták nyilvánosságra azt a listát, amelyet az Erdélystat, az általános- és középiskolák rangsorolása céljával készített, az elmúlt két év képességvizsgáinak sikerességi mutatói alapján. A nagykárolyi iskolák diákjai által elért eredmények függvényében a legeredményesebbek a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai lettek.

A tanintézmény megyei szinten is jó eredményt ért el: városi első helyét, megyei hatodik hellyel sikerült még hangsúlyosabbá tenniük. Kocsis Alizt, a tanintézmény igazgatónőjét kérdeztük arról, hogyan építették fel ezt a sikeres eredményt.

„Az elmúlt két évben megszervezett képességvizsgák sikerességi mutatói alapján készítette el az Erdélystat statisztikai iroda az általános- és középiskolák rangsorát. A kutatás megállapította, hogy az elmúlt évtizedben – az évközbeni hullámzásokat is figyelembe véve – a romániai diákpopuláción belül a magyarul tanulók képességvizsga-eredményei viszonylag konstansak voltak. Az elmúlt tíz évben a képességvizsgák sikerességi rátája országos szinten 66,1% és 79,4% között mozgott. A magyar nyelven tanulók eredményei alapvetően elmaradtak az országos átlagoktól: 65,0% és 77,1% között voltak a sikerességi arányok. A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban 2016 óta, amikor is az első 8. osztályt befejező generáció vizsgázott, minden éveben meghaladta a sikerességi mutató az országos átlagokat, 90% fölötti arányokkal. Minden éveben volt olyan diákja az iskolánknak, aki vizsgaátlagával a megyei élmezőnyben szerepelt. Ezt a szintet tartva sikerült, hogy az Erdélystat kimutatásainak megfelelően városszinten első, megyei szinten pedig 6. helyet értünk el. A siker titkát a diákok felkészültségében és a lelkiismeretes, szakmailag kompetens tanitói és tanári kar munkájában látom, akik hatékonyan együttműködve a szülői közösségekkel egy lélekkel és erővel tesznek a gyerekek neveléséért, adott esetben azok felzárkóztatásáért. Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki tett azért, hogy ezt az eredményt elérjük éa bízom benne, hogy a következő években is megőrizhetjük ezt a nagyszerű tendenciát”- mondta az igazgatónő.