Térkövezik a falu járdáit – számos beruházás Fényen

Folytatódik a járdakialakítás Mezőfény községben. Jelenleg a Temető utcában dolgoznak. Brém László polgármestert faggattak a részletekről, persze csak a kerítésen túl, a kötelező biztonsági távolságot betartva, hiszen 14 napos otthoni karanténban van az elöljáró.

Mint mondta, nem is bánja a karantént, hiszen van ideje mindenre, még olyasmit is megtalált, aminek a létezéséről már nem is nagyon tudott. Ugyanakkor persze a község ügyeivel is foglalkozik, napi szinten egyeztet a hivatalban szolgálatot teljesítőkkel.

Korábban is beszámoltunk arról, hogy Mezőfényen a Helyi Fejlesztések Országos Programján (román betűszóval: PNDL) keresztül a falu járdafelületeit, mind pedig a telkekre a behajtókat elkészítik a kivitelezők. Egységesre alakítják azokat. A kivitelezés több mint 11 millió lej összköltségvetésű. A keretszerződést még 2017 decemberében írták alá, a kivitelezési szerződést pedig a következő év őszén szignózták. Előbb a Csanálosi utcát készítették el, s most a Temető utcánál járnak (talán a jövő hét végén be is fejezik), de szép sorjában mindahány utcán elvégzik majd a munkálatokat. Az eredeti ütemterv szerint a jövő év végére be kellett volna teljes egészében fejezni a kivitelezést, az elöljáró elmondása szerint azonban kisebb csúszás valószínűsíthető.

Hogy a korábbi kocsibehajtókat fel kellett törni, hogy egységesítették az egész faluban, nos, a polgármester tapasztalatai szerint volt, aki örült neki, és persze volt, aki kevésbé. „Ellenben úgy az igazi, hogy egységes legyen szerte a faluban. Ez egy közérdek!” – nyomatékosította. Emlékeztetett, hogy volt, ahol nem volt járda sem, ezzel szemben mindenhol szépen térkövezett lesz, illetve már sok helyen el is készült. „Mikor készen lesz az egész, az összkép meggyőz majd mindenkit. Igaz, a kivitelezés sok kellemetlenséggel is járt, de mindennek van ára. A lényeg: mindenhez türelem-türelem és türelem kell” – fogalmazott.

A közterület rendezési munkálatokkal párhuzamosan folytatják a vízvezetékrendszer kiépítését. Vannak utcán, amelyeken már kicserélték a vízvezetékeket, és ezt a megyei vízszolgáltatóval közös beruházást is folytatják április közepe óta.

Folytatja a fényi községi vezetőség a szabadidőpark rendezését is. A reményeik szerint azok a munkálatok is rövidesen befejeződnek. Az eredeti elképzelés szerint amúgy már véget kellett volna érjen a kivitelezés, de a kisebb csúszásokra mindig kell számítani – magyarázta az elöljáró. Filagóriákat és grillezőket alakítottak ki, padokat helyeztek ki a műfüves és a skateboard-pálya mellett található szabadidőközponthoz. Mosdókat, nőit és férfit is kialakítottak, illetőleg a közvilágítást is kivezették, mintahogy járdák is létesültek.

Érdeklődésünkre, miszerint igénylik-e a kertes házakban lakó fényi lakosok az ilyesféle közösségi terület, a polgármester elmondta, hogy szerinte igen. Eleve sokan használják a műfüves és a gördeszka-pályát (nyilván nem a járvány idején!), bizonyára sokuk marad majd a helyszínen az aktív sportolást követően. Célkitűzése is volt a szabadidőközpont rendezése a vezetőségnek – emlékeztetett. A térfigyelő-rendszert is bővíteni fogják, mégpedig a központ felé, ezzel is igyekeznek az esetleges rongálásoktól elvenni bárki kedvét. Ugyanakkor a polgármester kifejtette, hogy nagyon bízik abban: az emberek megbecsülik majd a közösség szabadidőközpontját.

Színes kukát vásárolnának

Mivel idén elmarad a pár éve bevezetett Nyárindító Fesztivál, azaz a község napja, és a járvány okán talán a lovas napot sem fogják tudni megszervezni, a fennmaradó pénzt kiegészítik egy költségvetési forrásokkal, és minden fényi háztartásnak vásárolnak három darab 120 literes hulladéktárolót. Három színűt szerez majd be a helyhatóság, külön a papír, külön a műanyag és külön az üveg alapú hulladéknak. Úgy, ahogy Németországban is láthatjuk. A polgármester elmondása szerint a jelenlegi zsákos megoldást nem a legszerencsésebb, a tárolók révén viszont korrekt és kulturált megoldást tudnak biztosítani a lakosoknak. A gyakorlatban is megoldható a szelektív hulladékgyűjtés – nyomatékosította Brém László. Kifejezetten örül annak, hogy végre az útkereszteződésekben ki-kialakított tárolók is eltűnnek majd. „Ha már így alakult, akkor legalább azt a pénzt, amit nem tudtunk rendezvényszervezésre felhasználni, legalább hasznosan költsük el” – érvelt. A végső szót persze az önkormányzati döntéseket meghozó testület mondja majd ki az elképzelésre, mégpedig már holnap, hiszen akkor tartanak rendes gyűlést. Az elöljáró elmondása szerint nagyon bízik a testület pozitív hozzáállásában.

Mezőfény amúgy akár a többi Nagykárolyt övező település a mezőteremi székhelyű hulladékgazdálkodó tagja, az egyesület jogászai szerint minden további nélkül a saját lakosai számára biztosíthat új tárolókat az önkormányzat.

M. T. R.