Partiumi Filmélmények a szabad ég alatt

Idén két nagyjátékfilmmel jelentkezik a jubileumi Partiumi Magyar Napok keretében a Partiumi Filmélmények, de szatmári fiatal tehetségek filmjeit is megtekintheti a közönség a szabad ég alatt, a Tűzoltótorony tövében.

Kellemes környezetben, a Tűzoltótorony tövében remek újdonságokkal várja idén a közönséget a Partiumi Filmélmények! A Partiumi Magyar Napok keretében idén két nagyjátékfilmet vetítenek a szervezők, azonban a fiatal szatmári tehetségek sem maradnak ki a sorból, ugyanis a szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakos végzőseinek is, akiknek négy rövidfilmjét is megtekinthetik a kilátogatók.

A vetítések két tehetséges végzős rövidfilmjével indulnak. Elsőként Képíró Dorottya rendező és Kiss Mihály operatőr Mielőtt kirepülsz című alkotása forog augusztus 18-án, szerdán este 21.30-tól, majd Frunza Roland Fátum című rövidfilmjét vetítik, melyet Nagy Róbert fényképezett.

Az est nagyjátékfilmje egy magyar vígjáték, a Becsúszó szerelem, Nagy Viktor Oszkár rendezésében. A történet szerint Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv azonban mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. A Becsúszó szerelem a többszörösen díjazott Nagy Viktor Oszkár új játékfilmje.

Egy nappal később, augusztus 19-én este fél tíztől ismét a Tűzoltótorony tövében kialakított szabadtéri moziba várják a filmkedvelő közönséget, ahol először Kegyes Nicholas rendező és Madarász Ákos operatőr Lázálom című vizsgafilmjét vetítik, majd A madarak nem tévednek című alkotás következik, melyet szintén egy tehetséges végzős, Polacsek Zsófia írt és rendezett, valamint Nagy Róbert fényképezett.

A Partiumi Filmélmények második nagyjátékfilmje, az Apró mesék este tíztől ígér izgalmakat, érdekes fordulatokat és érzelmeket a nézőknek, a magyar romantikus thriller, történelmi film rendezője Szász Attila. A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

Támogatók: Szatmár Megyei Tanács, G.M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma,  Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.